Katholieke Dialoogschool

Mensen goesting doen krijgen

Al snel was het voor de werkgroep ‘Katholieke Identiteit’ duidelijk niets te willen opdringen. Niet het grote gelijk orakelen via een onvatbare tekst, maar integendeel beklijven en inspireren. Dat ging en zou het uitgangspunt worden.

Maar dan?

Hoe verzoen je dit idee voor een instappertje van twee en half, met een adolescent uit Kontich of een meisje dat net haar naam heeft leren schrijven in Hoboken? Al onze scholen eenvoudig op een gelijke noemer brengen, bleek niet zo simpel te zijn. Uit de gisttank borrelden na zorgvuldig wikken en wegen enkele gemene delers op: levensvreugde, verbondenheid, inspiratiebron en barmhartigheid.

Heb je ooit al eens nagedacht wat barmhartigheid voor jou betekent? En hoe je deze veelterm naar de 21ste eeuw vertalen kan? De werkgroep wil immers goesting doen krijgen en dan moet je heel wat bruggetjes maken: naar vandaag, maar ook naar de verschillende scholen en leeftijden. Het kostte nét geen rib uit ons lijf.

In onze zoektocht naar inspiratie kwamen we uit bij dat Ene boek. “Kijken”, werd de rode draad in ons verhaal en vooral de talloze manieren waarop dit kan. Jezus toonde ons dat een liefdevolle blik deuren opent die we op het eerste zicht zelfs niet zien. De Bijbel als bron van inspiratie, maar verwijzen we ook expliciet naar God?

Het bleek een moeilijke oefening te worden. Kan je het ene zien zonder het andere?, opperde iemand. Sluiten we zo de deur niet?, kaatste de andere terug. Een interessant gesprek en één op maat van de dialoogschool die we willen zijn, besloten we samen. Het kunstwerk dat we hier presenteren geeft dit op passende wijze weer.

Een (zoveelste) tekst ging het dus niet worden. Wat wel? Iets levendigs, iets dat voor zich spreekt maar tegelijkertijd ook voor iets staat. Daar leek ons de kracht te liggen. Niet té vrijblijvend, duidelijk engagerend en breed gedragen. Leerlingen, personeel en ouders gaan hopelijk effectief aan de slag met wat uit de koker kwam.

Tot slot, kleine wink om goesting te krijgen: zing! Wij deden het vaak; het bracht ons samen en schonk veel vreugde. Tov!

 

 

Het filmpje van dit kunstwerk kan u hier bekijken

De website van de artieste Anneke Van Bergen vindt u hier